Dieta bogata w przetworzone węglowodany staje się przyczyną coraz większej ilości chorób cywilizacyjnych. Niewłaściwe odżywianie prowadzi do postania wielu stanów zapalnych w całym organizmie, które nieokiełznane prowadzą do poważnych dolegliwości. Coraz częściej, oprócz cukrzycy jako wiodącej choroby cywilizacyjnej, mówi się także o insulinooporności. To właśnie ta dolegliwość może być przyczyną stanów zapalnych w organizmie, cukrzycy typu II oraz chorób układu krążenia.


Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność charakteryzuje się obniżoną wrażliwością komórek na działanie insuliny. Insulina reguluje poziom cukru we krwi. Im więcej zjadamy węglowodanów i im więcej glukozy krąży we krwi, tym więcej insuliny musi wyprodukować nasza trzustka, by przetransportować nadmiar glukozy do komórek. Kiedy stale zjadamy węglowodany, nasza trzustka stale jest pobudzana do wytwarzania glukozy. Jeśli taka czynność nieustannie się powtarza, komórki organizmu w końcu odmawiają przyjmowania glukozy. Efekt końcowy jest taki, że komórki nie przyjmują glukozy, która zaczyna krążyć we krwi w coraz większych ilościach, a komórki pozostają bez energii. Ciało ratując się przed zbyt wysokim stężeniem cukru, przekazuje glukozę do wątroby a tam przekształca ją w tłuszcz i magazynuje. Jest to bardzo skomplikowany proces, który również może powodować poposiłkową senność. Nadmiar cukru we krwi może uszkadzać nasze naczynia krwionośne, mózg oraz stwarzać pożywkę do rozwoju chorobotwórczych bakterii, wirusów czy grzybów takich jak chociażby candida.


Co przyczynia się do insulinooporności?

Przede wszystkim nasze nawyki żywieniowe oraz brak ruchu. Osoby spożywające sporo węglowodanów, ale uprawiające dużo sportu czy mające pracę w ciągłym ruchu mają niskie ryzyko zachorowania na insulinooporność. Jednak osoby pracujące głównie za biurkiem i spożywające co chwilę ciasteczka, makarony czy też przetworzoną żywność są dużo bardziej narażone na pojawienie się insulinooporności.



Jakie są najczęstsze objawy insulinooporności?

  • uczucie zmęczenia/znużenia po posiłku
  • brak energii i częste zmęczenie
  • pragnienie słodyczy po posiłku
  • stałe uczucie głodu/wilczy apetyt
  • częste pragnienie i oddawanie moczu
  • bóle migrujące
  • obwód talii większy niż obwód bioder
  • niemożność schudnięcia
  • drażliwość, nerwowość
  • drżenie rąk
  • potrzeba wypicia kawy z rana
  • problemy z zasypianiem i nocne przebudzanie się
  • PCOS - zespół policystycznych jajników

 

Jakie badania laboratoryjne warto wykonać w przypadku podejrzenia insulinooporności (IO)?

  • krzywa cukrowa
  • krzywa insulinowa
  • C-peptyd
  • Anty GAD
  • Anty IA-2
  • przeciwciała tarczycowe - anty TPO, anty TG
  • TSH, T3, T4

 


O co należy zadbać przy Insulinooporności?

  • zminimalizowanie stresu
  • regularny ruch - najlepiej spacery, joga, pilates, rower, ćwiczenia na świeżym powietrzu
  • spożywanie nieprzetworzonej żywności
  • zadbanie o właściwą długość i jakość snu
  • spędzanie jak najwięcej wolnego czasu na świeżym powietrzu i słońcu
  • ograniczeniu spędzania wolnego czasu przed tv lub komputerem
  • wypijanie odpowiedniej ilości wody między posiłkami
  • ograniczenie spożycia herbat między posiłkami, które aktywują działanie insuliny

 

Jaka dieta przy insulinooporności?

  • Należy spożywać regularne posiłki 4-5 x dziennie
  • Powinno się ograniczyć spożycie węglowodanów pochodzących ze zbóż. Najlepiej w formie węglowodanów sprawdzą się owoce jagodowe, warzywa, kasza jaglana, kasza gryczana. Do kasz warto dodać odrobinę tłuszczu, by obniżyć ich IG.
  • Warto spożywać owoce jagodowe, unikać jedzenia samych owoców o wysokim indeksie glikemicznym. Jeśli mamy ochotę na jabłko, gruszkę czy banana najlepiej połączyć je z tłuszczem np. olejem kokosowym, płatkami kokosowymi czy garścią orzechów
  • Najlepiej spożywać produkty z niskim i ewentualnie średnim indeksem glikemicznym, aczkolwiek nie jest to jednoznacznym wyznacznikiem. Jeśli dodamy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym trochę zdrowego tłuszczu, automatycznie obniżymy jego IG. Nie powinno się jednak spożywać takich produktów w nadmiarze.
  • Warto włączyć do diety zdrowe tłuszcze takie jak olej lniany, konopny, olej rybi (dobrej jakości), olej kokosowy. Olej kokosowy bezpośrednio dodaje nam energii, ponieważ trafia od razu do komórek. Natomiast kwasy omega 3 zawarte w oleju rybim, lnianym czy konopnym przyczyniają sie do uwrażliwienia komórek na działanie insuliny.
  • Warto spożywać dużą ilość warzyw, które alkalizują organizm, odkwaszają go i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania. Warzywa dobrze spożywać al'dente lub surowe (o ile nie ma przeciwwskazań, np. z powodu chorego układu pokarmowego).
  • Warto spożywać dobrej jakości jaja, ryby i mięso.
  • Warto zrezygnować z mąk szczególnie przetworzonych (białych), zwłaszcza pszenicy. Można spożywać chleb żytni na zakwasie lub chleb gryczany.
  • Można wprowadzić mąkę kokosową, kasztanową.
  • Polecane są świeżo wyciskane soki z dodatkiem odrobiny tłuszczu świetnie sprawdzą się w formie oczyszczenia i odżywienia organizmu. Pomocne mogą być również koktajle z owoców jagodowych w połączeniem z zielonymi warzywami.
  • Warto ograniczyć nabiał, który działa insulinogennie, pomimo niskiego IG.
  • Jeśli mamy ochotę na słodycze spożywamy owoce lub gorzką czekoladę, która zawiera spore dawki magnezu i działa odprężająco.
  • Warto wprowadzić kiszonki, które wspierają pozytywną florę bakteryjną w naszych jelitach. Dobrze zadbana flora bakteryjna to mniej patogenów, lepsze samopoczucie i brak stanów zapalnych w organizmie.
  • Można zastosować zioła do przyprawiania potraw, szczególnie kurkumę z czarnym pieprzem (zmniejszają stan zapalny), imbir, bazylię, zioła gorzkie (poprawiają pracę żołądka). Niektóre osoby mogą także zastosować ocet jabłkowy, lecz należy z nim uważać na dłuższą metę, gdyż można podrażnić sobie błony śluzowe, jeśli roztwór będzie zbyt mocny.

 

Jaka suplementacja może być pomocna przy insulinooporności?

  • kwas alfa-liponowy - uwrażliwia komórki na działanie insuliny (propozycje mogą być różne 2x 100mg początkowo, później dawkę można zwiększyć do 2x 300mg)
  • Omega 3 - który również uwrażliwia komórki na działanie insuliny - 1-5 g dziennie
  • Witamina D3+K2
  • Magnez w dawce podzielonej od 400-1200mg dziennie doustnie lub do kąpieli 1-2 szklanki co 2 dni

 

Nasz gabinet

Prowadzimy gabinet w Zielonej Górze od 2010 roku. Mamy wiele sukcesów terapeutycznych w przypadkach insulinooporności. Do choroby podchodzimy kompleksowo a leczenie dobieramy indywidualnie.

Gabinet BioMora, Zielona Góra, ul. Bohaterów Westerplatte 9 gabinet 310, Tel. 531 084 087

 

Zdjęcie jabłka, z boku strzykawka i kostki cukru. Ma wydźwięk symboliczy dotyczący cukrzycy.